Hjemmebygget polermaskine

Til færdigbehandlingen af kniven er en polermaskine en stor hjælp for knivmageren. Det giver kniven den sidste finish, både når skæftet bliver poleret op, men også når klingen får den sidste afpudsning.
Lidt sikkerhed!: Det går meget stærkt, når polermaskinen arbejdet, og hvis man ikke passer på, kan kniven/klingen blive grebet af polerskiven og flyve rundt i lokalet. Jeg bruger altid åndedrætsværn, ansigtsskærm, læderforklæde, tætsiddende handsker og alm sund fornuft, når jeg bruger maskinen.
Jeg har konstrueret min egen ”polermaskine”, bestående af en 700W boremaskine til ca. 120,- kr., et stykke planke, en boremaskineholder (set fra ca. kr. 50,-), og et stykke spændebånd og 4 skruer.
Når jeg skal bruge polermaskinen, bliver planken spændt op i skruestikken, og den er klar.
Du kan se resultatet her:
polermaskine bedst
Til opsamling/udsugning af støv m.v. har jeg monteret bunden af en 5 liters plastdunk med en støvsuger tilsluttet. Det har nedbragt støv-problemet i mit værksted væsentligt.
Støvsamleren kan hurtigt afmonteres, og polermaskinen lægges på en hylde, til næste gang jeg skal bruge den. Det er nødvendigt i mit lille værksted.
Efter at min gode polermaskine havde klaret ca. 45 knive, og en del klinger, var der kommet slør i den, så jeg besluttede at skifte boremaskinen ud.
Den nye maskine er en 1100W boremaskine fra Biltema til 399,- kr, som jeg håber holder i mange år.
IMG_4380
IMG_4381
1100 W og mulighed for at styre hastigheden, samt at køre begge veje, alt dette er der ikke mange polermaskiner, der kan byde på 🙂
Jeg har flere pudseskiver: en pudseskive til lyst træ, en til mørkt træ, en polerskive til lyst træ, en til mørkt træ, en glinseskive til lyst træ, en til mørkt træ, en pudseskive til stål, en glinseskive til stål og en filtskive til stål. De er alle forsynet med spændedorn, og boremaskinen er med hurtigspændpatron, det gør det nemmere at skifte mellem skiverne.
Jeg har ombygget et lille skab med hylder til skiverne, så de er nemme at komme til, og ikke ligger i en skuffe og smitter af på hinanden.
IMG_4019
Grunden til, at jeg både har skiver til lyst og til mørkt træ er, at det lyse træ kan/vil blive misfarvet, hvis man bruger en pudseskive, som man har pudset mørkt træ med.

IMG_6608

Her et nærbillede af mine pudse og glinseskiver til mørkt træ, og hvilke poler og glinsemasser, jeg bruger.

Det er en god ide, at afdække det mørke/lyse med tape/isolerbånd, når du pudser/polerer, så undgår du at misfarve de lysere dele, samt undgår at misfarve polerskiverne.
Wiro pudseskiver

IMG_6611

Jeg har lige købt ovenstående sæt til polering af stål hos Wiro Danmark. Jeg har prøvet det, og var ikke helt tilfreds med slutpoleringsskiven, så jeg købte 2 kølepolerskiver i stedet, og det virker!
Jeg bruger samme opstilling, når jeg bruger min super sander og min kirjes luftrullepudser til grov-formningen af knivene. Specielt der er det vigtigt med udsugning, da det støver meget.
Supersander
 Man kunne selvfølgelig også bruge en bore-stander, men jeg kan bedst lide at arbejde i den vinkel, som min opstilling giver.
HUSK! At mange træsorter er giftige, så brug støvmaske/åndedrætsværn og udluftning. På linkssiden er der links til et par sider om giftigt træ.
Her er et link til en rigtig god side om polering: http://www.caswellplating.com/buffs/Buffbook.pdf
Torben
 
 

5 thoughts on “Hjemmebygget polermaskine

 1. Hejsa

  Jeg har lavet knapper i kokosnød og buede hårspænder af afrikansk bøffelhorn.
  Desværre har jeg ikke adgang til værktøjet som jeg har brugt til at pudse og polere.

  Har læst andetsteds at man kan fastspænde boremaskine til høvlebænk med skruetviner, så det vil jeg gøre..

  Men der er godt nok mange at vælge i mellem på nettet, og jeg har ingen ide om hvilken polerskiver der er bedst bruge til træ/kokosnød og horn.
  Samt hvilken poler og skinne masse jeg brugte..
  Og hvilke forretninger der sælger i små portioner – fysiske forretninger/online uden at sku smide 40-50 kr i porto..

  Er der noget der kan bistå mig med gode råd ?

  • Hej Rina
   Linaa har hvad du skal brug, så kan du vælge at tage til Silkeborg, eller betale porto.

   Mvh Torben

   • Hej Torben
    Jeg har ikke mistet interessen, min computer gik i stykker og blev nulstillet, så alle genveje og bogmærker forsvandt.
    Så det tog noget tid at finde siden her igen, men nu er jeg her.
    Og jeg vil meget gerne høre mere om materialerne og priserne.
    Jeg bor i Odense, så det skal sendes med posten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.