Sådan laver jeg knive i dag.


Der er sket meget, siden jeg lavede siden “en kniv blev til”, og jeg vil her prøve at gå gennem, hvordan jeg i dag laver en kniv.

Design

Jeg har efterhånden en større “samling” af skæfteformer, fundet i kataloger, på nettet m.v.  Når jeg finder en skæfteform som jeg syntes om, laver jeg nogle kopier på en kopimaskine i forskellige størrelser. Jeg limer dem herefter på noget karton, og klipper dem ud.

IMG_4446

Her er et udvalg af mine skabeloner.

Jeg bruger ikke længere tid på at tegne en kniv, har en ide i hovedet, som jeg arbejder ud fra, og finder materialerne frem.

IMG_4447

Til den kniv, som du vil følge her, har jeg valgt en “Falken” klinge fra Brusletto, en frontholk af bruyererod, mellemlæg af tin, sort fiberplade, tin og skæfte af fuglekirsebær.

Tilpasning af materialer

Klingen har jeg ændret lidt på, så frontholken får en let hældning fremover, det syntes jeg er pænest.

Første skridt på vejen er formningen af frontholken, det gør jeg ved at save den groft til, og rette det sidste op med min tallerkensliber.

IMG_4452

Når frontholken har den form, som jeg ønsker, skal skæftet tilpasses.

IMG_4453

Her er vinklen fra frontholken overført til skæfteklodsen. Tilbage til tallerkensliberen.

IMG_4454

Her er både frontholk og skæfteklods slebet på tallerkensliberen. Man kan tydeligt se sliberidserne fra sandpapiret.

IMG_4458

For at være sikker på, at man får slebet hele fladen, tegnes streger på kryds og tværs over fladerne.

IMG_4461

Fladerne slibes på en helt plan flade, her en poleret granitflise købt for 30,- kr i Silvan for nogle år siden. Hold slibepapiret plant med den ene hånd, og træk herefter klodsen væk fra det sted du holder. Der skal holdes et jævnt tryk. Starter med korn 120, slutter med korn 400.

IMG_4463

Når du mener, at fladerne er plane, så lægger du de 2 klodser mod hinanden, og ser, om der er lys. Er der det, må du i gang igen.

IMG_4465Nu har du også størrelsen på de mellemlæg, der skal bruges. Her har jeg tegnet op på tin (1 mm), og fiberplade (0,8 mm). Fiberpladen kan klippes ud med en god saks.

IMG_4467

Sådan saver jeg tin ud. Tin er blødt, og bukker let, derfor skal det behandles forsigtigt for ikke at skabe problemer senere.

IMG_4466

Når tinpladerne er savet ud, rundes de let flossede kanter på et stykke smergellærred(sandpapir).

IMG_4472

Jeg limer tin og fiberplader sammen med sekund-lim (gel). Bagefter er det nemmere at bore hullet i tangen. Det er nemmere at skulle håndtere en klods i stedet for 3 plader under limningen, når skæftet bliver limet sammen. Både tinplader og vulkanfiberpladen slibes let med et stykke smergellærred, affedtes med acetone, og limen fordeles på tinpladerne, inden de limes sammen med vulkanfiberpladen. (hansker er en rigtig god ting)

IMG_4478

Her er pladen sat til hærdning i en lim-klemme, jeg lader den gerne hærde et døgns tid, inden jeg laver mere ved den. Der er også masser andet at lave.

IMG_4482

Forsiden af frontholken skal slibes og poleres op. Dette skal gøres inden limningen, da det er umuligt at gøre derefter. På billedet kan sliberidserne fra skivesliberen tydeligt ses.

IMG_4483Jeg sliber på denne måde, ja, svært at holde i begge ender af smergellærredet og fotografere samtidig..  Men jeg holder i begge ender af smergellærredet og trækker frem og tilbage, indtil ridserne fra det foregående slibepapir er væk. Slutter med korn 1200.

IMG_4485Her ses klodsen efter korn 900.

Så er jeg ikke nået længere, klodsen skal slibes op til korn 1200, fugtes med sprit, igen korn 1200, Så skal det farves rødt med narvsværte, slibes igen, og til slut poleres, inden jeg går i gang med at fræse ud til tangen.

IMG_4546

Her har den fået et par gange narvsværte, jeg har besluttet, at jeg først polerer den op, når jeg har lavet hullet til klingen.

Så skal klingen klargøres, der er stor forskel på håndlavede og fabriksklinger. Til denne kniv har jeg valgt en Brusletto “Falken” klinge, som jeg godt kan lide linierne i, og de er af god kvalitet. Det er dog tydeligt, at de er fabrikspolerede, hvilket giver runde kanter. Det er et problem der, hvor klinge og skæfte mødes.

IMG_4657

På billedet vises, hvordan man med en rundfil, beregnet til at slibe motorsavskæder op med, kan rette fabrikkens “rundheder” op. Man kan også bruge en Dremel eller lign. med en slibeskive sat på.

IMG_4669

Som det fremgår af billedet, så er der yderligere en udfordring med denne klinge, idet den er tykkere for oven, end for neden. Det gør tilpasningen til frontholken noget mere tidskrævende, og det er ikke muligt at bruge en fræser, kun til den indledende del af tilpasningen.

IMG_4677

En ting man også skal tjekke, det er om tangen er tykkere end det sted på klingen, hvor frontholken når til. Hvis tangen ikke er tyndere, så må man i gang med at tynde den. Jeg brugte min Dremel-klon med den viste slibeskive til at tynde tangen lidt ud.

IMG_4673-001

Som det fremgår af billedet, så har jeg også slebet lidt af det øverste af klingen. Jeg kan bedst lide, når frontholken er længest fremme øverst på klingen. Den nederste klinge er også blevet poleret op.

IMG_4685-001

Når klingen er klar, skal frontholken som det første tilpasses klingen. Jeg lægger klingen på frontholken, som det ses på billedet, og tegner tangen over på klodsen.

IMG_4689

Der skal nu bores i samme vinkel som tangen. På billedet ses de 2 små hjælpelinjer, jeg har tegnet for at føre stregerne frem til forsiden af frontholken.

IMG_4691

Her ses, hvordan linjerne er tegnet op, så jeg ved hvor jeg skal bore, og i hvilken vinkel.

IMG_4696

Med en fleksibel stål lineal  og en ridsespids lavede jeg en streg, så boret ikke skrider, når jeg skal bore.

IMG_4695-001

De to punkter, som er markeret med blå pile, måles med skydelæret, det øverste punk var 3,2 mm og det nederste 2,8 mm.

IMG_4703

Jeg valgte at bore øverst med 2,5 mm bor, og nederst med 2 mm bor. Frontholken holdes i en maskinskruestik, og vinklen der skal bores i tilpasses som vist på billedt.

IMG_4705

Her er hullerne boret gennem hele klodsen.

IMG_4707

Så kan der bores fra bagsiden, her med et 4 mm bor, så der også er plads til lim. Der bores 2/3 – 3/4 gennem.

IMG_4712

Jeg bruger tandlægebor til at fræse hullet groft til, og går derefter over til nålefilene.

Nu er det, at det kræver tålmodighed, mere tålmodighed, og et utal af gange, hvor man sætter klingen i klodsen, filer en lille smule og sætter klinge i, og filer en lille smule.

Her er det meget vigtigt at lægge det væk, hvis man begynder at blive utålmodig!!!!!!

IMG_4717

Så langt nåede jeg i dag, så måtte jeg lægge det væk.

IMG_4721

Der var ca. 3 kvarters arbejde, inden jeg nåede hertil. Frontholken slutter ikke 100 procent til ved klingen. Jeg skal have lavet et par nålefile, hvor det kun er kanterne der sliber.

IMG_4726

Så skal der tegnes op på mellemlægget, så der kan bores hul til tangen.

IMG_4729

Jeg bruger en maskinskruestik til at holde mellemlægget, og har en liste under, for at undgå at bøje pladen under boringen. Her er nøjagtighed ikke så vigtigt.

IMG_4730

Jeg brugte et 4 mm bor, og sleb efter med en nålefil.

IMG_4732

Når hullet passer, skal pladen igen planslibes på granit-flisen. Alle grater og ujævnheder skal væk inden limningen.

IMG_4735

Så skal der tegnes op, så der kan bores hul i skæfteklodsen til tangen.

IMG_4740

Her ses det, hvordan jeg har lavet en midterlinje, og har tegnet linjerne ind.

IMG_4742

Ingen holdes klodsen i maskinskruestikken, og boret lines ind efter stregerne. Et tip er at bore 3-4 mm dybere end optegningen, det gør tilpasningen nemmere. Jeg bruger et 4 mm træbor, da det har en spids, der gør at boret ikke glider.

IMG_4743

Derefter renses hullet op med et 4 mm fræsebor (Biltema). Der må godt være plads til noget lim.

IMG_4746

En prøvesamling af kniven. Tjek op mod lyset, om alt slutter helt tæt sammen, ellers må det gøres om. Limfuger ses meget tydeligt, når kniven formes.

IMG_4761

Så gøres frontholken færdig, slibes helt op, og poleres.

IMG_4763

Den sidste prøvesamling inden limningen. Jeg plansleb som det sidste alle flader, der skal møde hinanden under limningen.

IMG_4765

Her er, hvad jeg bruger under limningen: Nitrilhansker, der kan holde epoxylim væk fra huden i ca. 30 sek, hvilket er nok til at undgå allergi. Acetone til at affedte alle limflader. Limen har jeg købt i USA, sidste pakning.

IMG_4766

Jeg afdækker klinge og frontholk med tape, der er let at tage af igen, for at undgå limpletter på klingen.

IMG_4769

Til at blande limen bruger jeg halve mælkekartonner afvasket, aftørret og klippet op. Limen blander jeg med en pejsetændstik, de har den rigtige størrelse.

IMG_4771

Jeg kunne ikke tage billeder og lime samtidig, så derfor er der ingen billeder fra processen. Men det er vigtigt at der kommer lim helt frem til klingen, på klingen og på alle flader, der skal limes. Når kniven samles, vil der komme overskydende lim frem, det kan nemt fjernes, inden limen størkner.  Jeg lader kniven stå i pressen et par timer, hvorefter den kommer i mit tørre opbevaringsskab natten over.

IMG_4842

Her er skitsen til skæfteformen lagt på klodsen, og klar til at blive tegnet op.

IMG_4843

Det er selvfølgelig vigtigt her, at lægge mærke til, om tangen ligger i yderkanten af skæftet, så er det med at være forsigtig! Her ser det fint ud, og nu skal der fjernes træ.

IMG_4844

Det gør jeg på tallerkensliberen med en korn 60 skive, så sker der noget.

IMG_4845

Her er klodsen slebet groft til.

IMG_4846

Når formen næsten er nået, skal klodsen rettes op, og det gøres nemmest på tallerkensliberen, med klingen sat fast i maskinskruestikken. Grunden til dette er, at klodserne ikke altid er 100 procent lige, og de kan vride sig under limningen. Så dette er en måde at få rette linjer på.

IMG_4849

Her er jeg ved at afsætte mærker, så jeg kan optegne midterlinjen på skæftet. Jeg bruger en vinkel, som jeg holder tæt på klingen, og så laver 2 streger, en forrest og en bagerst. Vinklen sættes på den modsatte side af klingen, og det samme gentages, og så er midten mellem de 2 parallelle streger.

IMG_4851

Her ses vinklen og hvordan jeg holder den og kniven.

IMG_4853

Så tegnes midterlinjen op med en fleksibel stållineal.

IMG_4855Omridset af skæftet tegnes op, både på oversiden som her.

IMG_4857Og på undersiden, som her.

IMG_4860

Nu er der en del træ, der skal slibes væk, her bruger jeg skivesliberen til det grove, igen med klingen fastspændt i maskinskruestikken for at sikre at skæftet bliver holdt lige. Jeg efterlader et par mm, som jeg fjerner med rasp.

IMG_4862

Her ses, hvad man behøver til den grove formning af skæftet. De 2 øverste raspe har jeg købt hos Hanghøj, og de er virkelig pengene værd. Rundfilen fulgte med et Bacho filesæt, jeg engang købte, den er god til det lidt finere arbejde.

IMG_4865

Her er kniven spændt op i knivholderen, over udsugningen, klar til at blive formet.

IMG_4866

Så er formen ved at være der, der er stadig et par mm, der skal fjernes.

IMG_4869

Her har jeg haft skabelonen på igen, og der er lidt, der skal tages af endnu.

IMG_4870

Nu er jeg tilfreds med den grove form på skæftet, og skal til at tegne op til rundingen.

IMG_4871

Først laver jeg en streg, ca. 1/3 fra toppen, det er her at jeg ønsker at skæftet skal være tykkest. Når skæftet er færdigt, skal et tværsnit af det ligne et æg, der står med den spidse ende nedad.

Derefter laver jeg streger, der er midt mellem midterlinjen og kanten, både for oven og for neden.

IMG_4872

Skæftet kommer til at se sådan ud. Nu skal den trekant af træ, der er på hver kant, fjernes med fil/rasp. Man kan også bruge supersander eller Kirjes rullepudser.

IMG_4875

Så kommer skæftet til at se sådan her ud. Derefter raspes kanterne væk, så skæftet bliver rundt.

IMG_4879

Bagenden af skæftet skal også formes, her er det tegnet op.

IMG_4880

Her er den grove formning af skæftet afsluttet, nu skal jeg i gang med smergellærred og sandpapir

IMG_6376

Her er kniven sat op i holderen, klar til at blive endeligt formet og pudset op til korn 2000.

IMG_6381-003

Dette er de to ting, som jeg bruger til den afsluttende formning og polering: smergellærred fra korn 80 til 360, ved overgangen mellem frontholk og skæftet bruger jeg den smergellærred-holder, som jeg har sat dobbeltklæbende tape på.

IMG_6398

Her er jeg nået helt op til korn 2000. Den lange vej går fra 80 – 120 – 240 – 360 – 600 – 800 – 1000 – 1200 – 2000 – 2500 – 3000. Og ALLE ridser skal væk, de bliver kun tydeligere, når skæftet bliver poleret!

IMG_6405

Jeg har for længe siden besluttet, at dette skæfte skal indfarves. Jeg har brugt rød-brun narvsværte til det, og har mættet skæftet godt med det.

IMG_6404

Næste skridt er at slibe skæftet op igen, 1200 – 2000, og så skal det oliebehandles.

IMG_6755-001

Her er skæftet oliebehandlet med Tungolie, 2 døgn i olie, og en uge i mit tørre opbevaringsskab inden oppudsning. Inden jeg sætter kniven i olien, har jeg taget mål til skeden. På den måde kan jeg udnytte tiden, mens kniven står i oliebad. Det mønster jeg har præget i læderet er gjort inden skeden bliver syet. Ydersiden af læderet bliver fugtet, og lagt på en marmorplade. Jeg har mærket op, hvor mønstret skal være, og så er det bare at slå punslen ned i læderet. Beklager at jeg ikke fik taget billeder, måske næste gang.

IMG_6765

Inden kniven pakkes ind i vitavrap, skal der lægges pap på begge sider af klingen, så der bliver noget “luft” omkring klingen.

IMG_6764

Jeg lægger 2 stykker pap på bagsiden, og 3 på forsiden af klingen, og sætter dem fast med tape.

IMG_6759-001

Når læderet skal formes efter kniven, skal kniven først pakkes ind i vita vrap. Det har i en årrække været svært at få noget film, der kunne klæbe, efter at thalater blev taget ud af det. Men nu er løsningen der: den mad-film, som du kan se på billedet, klæber! Kan fås bl.a. i Brugsen.

IMG_6760

Med en skarp kniv skæres rullen i mindre stykker, der nemmere kan rulles om kniven, inden den skal bruges som form i det våde læder.

IMG_6767

Her er jeg i gang med at pakke kniven ind i folie. 2-3 lag er fint, det er ganske tyndt.

På grund af punslingerne i skeden blev læderet ikke gennemblødt denne gang, men jeg fyldte skeden med vand 3-4 gange, og satte derefter kniven i. Så brugte jeg en uges tid med at glitte og forme skeden efter kniven. I starten blev det hele opbevaret i en plastpose, men efterhånden fik den lov at tørre i fri luft.

Da læderet var helt tørt, blev kniven taget ud, og skeden fik læderhærdet indvendigt, og super-schene udvendigt.

Kniven blev poleret op, og er nu blevet fotograferet.

IMG_7559-001

IMG_7549-001

IMG_7555-001

Kniven er nu hos sin nye ejer, der blev glad.

Torben

15 thoughts on “Sådan laver jeg knive i dag.

    • Hej Daniel
      Det kræver ingen tilladelse at fremstille knive, men du skal til en hver tid overholde loven, når du skal bruge kniven.

      Mvh
      Torben

  1. Hej Torben
    Rigtig fin gennemgang!

    Hvordan fjerner du Brusletto mærket fra klingen?
    Mvh Morten

  2. Tak for en strålende genemgang. Altid intressant at se hvordan andre gör. BTW fin kombo/design.
    Mvh Jacob

  3. Hej.
    Imponerende gennemgang. Jeg har stor glæde af den i mit spæde forsøg med knivbygning. Nu nr fem det bliver bedre og bedre, så tusind tak

  4. Hej.

    Vil gerne selv lave et knivblad og lidt usikker på hvad jeg skal vælge af stål.

    Kan du guide mig ?.

    Mvh. Thomas

    • Hej Thomas
      Det er et svært spørgsmål, der kun kan besvares med flere spørgsmål: Hvad skal kniven bruges til?, hvordan skal du lave klingen? smede? file? båndsliber? skal du selv kunne hærde stålet, eller får du andre til det? kulstål/rustfast?

      Mvh Torben

  5. Hej Torben
    hvad polere du træet med efter du har haft den stående i olien og det har fået lov og hærde op ?

    i øvrigt en super side du har fået lavet her 😉

    • Hej Palle jeg bruger en kludeskive med pudsemasse og en kludeskive med polermasse. Linaa og Læderiet har det.

      Mvh Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.