Front- og bagholk

 for og bagholk 1
  
En for- eller frontholk er forreste del af skæftet, lavet i et andet materiale end resten af skæftet.
 For- og bagholke bruges både af praktiske og af designmæssige årsager.
 Den del af skæftet, der vender ud mod klingen, er det punkt på skæftet, der er meste udsat for skrammer m.v. det kan derfor være praktisk at vælge et hårdt materiale som horn, ben, hårdt træ eller metal som frontholk.
 Ved udformningen af frontholken kan en skivesliber eller supersander bruges til grov-formningen.
Vær blot opmærksom på, at materialet ikke bliver for varmt (det kan revne/flække).
 Lim-fladen, der vender ind mod resten af skæftet, skal være helt plan. Det gøres nemmest på sandpapir, der er spændt ud på en plan flade for eksempel en marmor eller granitflise. Vær omhyggelig.
planslibning af forholk
For at følge om du får slebet det hele plant, er det en god ide, at lave blyantstreger på kryds og tværs af den flade, der skal slibes. Når de er væk, er fladen plan.
Så skal der laves hul til tangen. Kontroller, at tangen er smallere end klingen , ellers må der slibes af den.
 Mål klingen, hvor frontholken skal sidde, og tegn det over på forsiden af frontholken. Læg klingen på siden af frontholken, og tegn tangen op, så du har retningen, når du skal bore.
005_02a copy (1)
Her ses frontholken med optegnede hjælpelinier.
 Bor for med et bor, 1 – ½ mm mindre end tangen/klingen. Det kan være nemmere at passe det hele til, hvis du fra bagsiden borer 2/3 ind med et bor, 1 mm bredere end tangen, så er der mere plads til at file fra forsiden.
Her kan der med fordel også bruges en dremel miniboremaskine, eller som jeg bruger, en billigere klon.
IMG_4410Denne model er købt i Aldi/Netto eller lign på tilbud, og har kørt mange år uden problemer. Flexslangen er rigtig god, når der skal fræses på “bagsiden” af frontholken. Jeg bruger bl.a. kasserede tandlægebor til det.
IMG_4408
 Når jeg skal bore, spænder jeg altid frontholken op i en maskinskruestik, så er jeg sikker på retningen, og kan nemmere styre det hele.
 Så er det bare i gang med nålefile/raspe. Her kræves tålmodighed og nøjagtighed. Husk, at alle fejl og ”ups’er” vil spejle sig i klingen, og dermed virke dobbelt så store.
 Prøv igen, fil lidt, prøv, fil, prøv, fil, og bliver du utålmodig, er der nok et eller andet, der skal ryddes op, indtil du er rolig igen.
 Når frontholken er passet til, skal den side, der vender ud mod klingen, gøres færdig. Den skal pudses og poleres op, det er nemlig ikke muligt, når kniven først er limet.
 Bagholken skal fæstnes på en lidt anden måde, da tangen ikke holder sammen på det hele der.
 Jeg har forsøgt med mindre træ pinde til at holde det hele sammen, men måtte lime det hele om. Efter den oplevelse har jeg kun brugt skruer.
 I selve skæftet borer jeg 2 huller, 10-15 mm, samme diameter som ”kernen” i skruen målt mellem gevindet.
 Jeg kommer sekundlim i hullet, skruer skruen i, og tørrer alt overskydende lim væk! Når limen er hærdet, så saver jeg skruehovederne af, så der er ca. 10 mm tilbage, lidt længere, hvis der skal mellemlæg imellem skæfte og bagholk. De skal dog ikke være længere, end at de kun går 2/3 ind i bagholken
 Her er det vigtigt:
 – At hullerne ikke er så dybe, at du kommer ind til dem under den endelige formning og slibningen af bagholken.
– At du ikke skruer så, at du flækker træet, limen skal nok holde.
– At du måler/tegner op, så du er sikker på at skruer/huller er inde i skæftet, så du ikke kommer ind til dem under den endelige formning af skæftet.
 Så holdes bagholken op mod siden af skæftet, skruerne aftegnes, og med en vinkel føres deres placering ind på den optegnede midterlinie.
 Optegningen gør, at du kan se, hvor du skal bore, hvor dybt, og i hvilken retning.
 Jeg borer med et bor, 1 mm større end skruen.
  bagholk med mellemlæg
Her er det klar til limning, med mellemlæg af tin og kamelben.
 For både for- og bagholk gælder det, at du bør prøvesamle, og holde det op mod lyset, så kan du se, om det slutter tæt. Gør det ikke det, så skal du til den igen, ellers bliver resultatet en synlig limfuge, et tegn på sjusk!
 Her har jeg en bagholk i messing, der skal det hele gøre omvendt, da skruen skal fæstnes i messingen. Jeg borede 2/3 ned i messingen, og med en selvskærende skrue lavede jeg gevind (sleb spidsen af!), og fæstnede skruen på den måde.
 bagholk og mellemlæg bedst 
Her ses tydeligt optegningerne, midterlinien, afmærkningen af skæftets højde, og hvordan skruernes placering er ”vinklet” ind til midterlinien.
 
Dette er min måde at gøre det på.
 
Torben

One thought on “Front- og bagholk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.