Stål
|
Jern tilsat kulstof og evt. andre legeringsstoffer. Stål med mellem 0,4 og 1,8 % kulstof kan hærdes.Lavt legeret stål har under 5 % legeringsstoffer, højt legeret har over 5 %.
|
Legeringsstoffer
|
Div. stoffer/metaller, der tilsættes stålet for at give det specifikke egenskaber. Se vedlagte side.
|
Hærdning
|
Opvarmning og hurtig nedkøling af stålet, der gør det hårdt. Opvarmningen ændrer stålets struktur, og den hurtige nedkøling fastholder stålet sådan.Stålet skal opvarmes til mellem 750 og 1050 grader, alt efter ståltype(og indhold af kulstof). Når stålet har den rette temperatur, er det ikke længere magnetisk, og kan (brat-)køles. Nedkølingen kan ske i vand eller olie.
Stålet skal herefter anløbes for at fjerne de spændinger, der opstår ved hærdningen.
|
Anløbning
|
Er en opvarmning af stålet efter hærdning, der mindsker de spændinger, der er opstået i stålet ved nedkølingen. Normalt opvarmes stålet til mellem 180 til 250 grader, alt efter den ønskede hårdhed.
|
Normalisering
|
Kaldes også blødglødning, og foregår ved at stålet varmes op til omkring 750-800 grader, og køles langsomt ned, enten mellem et par rockwool plader, i tørt sand, kulstøv eller lign. Stålet kan herefter bearbejdes med file m.v.Kan med fordel gøres inden hærdning, for at undgå bøjede klinger.
Normaliseringen fjerner de spændinger, der er opstået i stålet ved smedning, slibning m.v.
|