Læderværktøj
Jeg kan egentlig godt lide at arbejde med læder, måske fordi jeg kan gøre det indenfor, ved sofabordet, mens jeg ser fjernsyn :-). Det der sviner, som farvning og slibning foregår dog i værkstedet.
Jeg bruger kun rårandslæder, det er til at forme (og paute), når det er vådt, og holder formen, når det er tørt igen bagefter. Man kan bruge hårdtpresset læder, det er nok, hvad man er startet med.
Jeg vil gennemgå, hvad jeg har fået samlet sammen af læderværktøj, startende med det jeg bruger mest, “Det vigtigste”.
Et skæreunderlag, købt i Netto, men findes i de fleste boghandler. Det bruger jeg, når jeg skal skære læderet ud.
Dette er kun én af mine mange hobbyknive, de bruges til at skære læderet ud med. Det er vigtigt at skifte blad ofte, så snittet bliver pænt.
Jeg bruger ofte også denne lædersaks, den må kun bruges til læder! ellers bliver den sløv.
Dette er en kantskærer, der runder kanten, de fås i flere størrelser, dette er en størrelse “2”, som fuldt ud dækker mit behov for runde kanter.
En god hultang har man også behov for.
Denne tang er til at lave sy-huller med, jeg kan ikke rigtig med den, så jeg borer hullerne i stedet med et 1½ mm bor.
Når man skal lave norske skeder, skal hullerne syles, jeg vil anbefale den øverste syl, den kan man købe forskellige syle til, de nederste bruger jeg stort set ikke.
En tyk korkplade til underlag, når man syler læderet, er også et godt køb.
En læderhøvl til at tynde læderet med er også god. De skal bare have en kærlig hånd, “sålen” er ikke helt glat, og der kan være lidt ru kanter.
Jeg har pudset sålen på læderhøvlen op til korn 1200, og fjernet de ru kanter.
Denne kontaktlim bruger jeg, når jeg skal lime mine sidesyede skeder sammen. Det lugter ikke så godt.
Denne “høvl” kan også bruges til at tynde læder med, men øv dig på nogle rester først! Den er lidt svær at styre…
Lædernåle i forskellige størrelser.
Og tråd i forskellige størrelser og farver.
Et par limklemmer, til at holde læderet sammen, når man har limet.
Jeg har to sy-rillere, en med mulighed for at styre afstanden, og en uden, den sidste bruger jeg til at forsænke sytråden indvendig i skederne, når jeg syr ophængene på de sidesyede skeder.
Disse markeringshjul bruges til at markere afstanden mellem syhullerne, og kan fås med forskellige afstande.
Jeg har lavet nogle forskellige glittepinde af aflagt kødben, kogt ud og slebet og poleret, de er gode til at glitte læderet med, når det tørrer.
Pautejern i forskellige udformninger, gå efter de rustfrie, de andre (forniklede) kan skalle af, og misfarve læderet.
Denne lille tang bruger jeg, når jeg skal trække nålene gennem hullerne, når man skal sy tilbage, er der nogen modstand.
Jeg bruger vitawrap til at pakke kniven ind med, inden den sættes i den våde læderskede. Det beskytter kniven mod fugten.
Til udsmykning af læderet har jeg nogle prægejern, der findes et utal af forskellige modeller.
Når man bruger prægejernene, skal de slås med en hammer, der ikke hopper, ellers bliver præget uskarpt.
Til at lægge læderet på, når jeg præger, har jeg denne marmorklods, lavet af en marmor-vindueskarm købt i jem og fix, skåret ud med diamantskive og sat sammen med dobbeltklæbende tape.
Nogen kunder vil gerne have deres initialer præget i skeden, så jeg har også dette bogstavsæt.
Narvsværte, som man bruger til at farve læderet med, findes i et utal af farver, hvis man vil eksperimentere lidt, kan man også fortynde den, for at gøre farven lysere.
De små flasker er gode til hverdagsbrug, men når man er ved at løbe gør, er det langt billigere at købe en større dunk, som man så kan fylde efter med.
Disse, eller andre engangshandsker kan stærkt anbefales, da narvsværte skal slides af, husk også tøj, der ikke tager skade af permanente pletter!
De små pensler, der sidder i lågene på de små flasker, kan lave striber i farven, så jeg har købt lidt forskelligt til at bruge, de sorte skum-pensler til højre i billedet er gode!
Læderhærderen bruger jeg til at forsegle indersiden at skederne med, jeg bruger piberensere til at påføre det med, så er det muligt at komme helt ud i spidsen også. Ydersiden af skeden dækker jeg af med vitawrap imens.
Super Shene bruges til ydersiden af skeden, og påføres med en svamp, det påføres flere gange med et tyndt lag, og sørg for at der ikke sidder bobler, de kan se bagefter! Der findes også en satin udgave, der ikke er helt blank.
Denne har samme funktion, og er satin, halvmat og i sprayflaske.
Det var vist alt 🙂
Torben