Birk med svampeangreb, et forsøg.

Jeg har set en del skæftetræ af birk med svamp, og syntes at det er utrolig flot. Det kan dog ikke bruges uden at blive stabiliseret.

1902998_10203529497863071_1221415981_n

Sådan ser det ud fra starten.

1555538_10203099867442579_1958515139_n

Sådan når det er skåret ud, inden stabilisering.  De 2 først billeder er venligst lånt af Thorbjørn Jørgensen Skovrup.

Da jeg alligevel skulle fælde et af vores birketræer i haven, blev der taget lidt fra til et eksperiment.

IMG_4522

Plankerne er fra stykket nærmest roden, de to andre stykker er taget lige over. Skåret på denne måde, for at se, om der er forskel på, hvordan de bliver angrebet af svamp.

IMG_4524

Jeg har lagt stykkerne i sorte affaldssække, og hældt en sjat vand på/i posen, for at fremskynde processen.

IMG_4525

Poserne er lukket god til, og sat på nordsiden af min carport, kikker til dem midt i april.

Nu nærmer vi os august, og jeg har kikket i poserne flere gange undervejs. Det er en erfaring, at der skal kunne komme ilt til processen!

IMG_6399

Det går den rigtige vej, har givet dem lidt mere vand, og har lukket poserne igen, så ser vi om en måneds tid.

IMG_6863

Så er der sket lidt mere. Planen er nu, at jeg sætter motorsaven på stykkerne, og fjerner de yderste 1-2 cm, evt. bliver de store stykker “planket” op, og så bliver det lagt til tørre et par års tid.

 IMG_7091

Som det ses af billedet, så er svampeangrebene ikke så markante, men måske de udvikler sig, mens træet ligger og tørrer. Jeg har skåret endeskiverne af træet.

IMG_7092

Og lidt tættere på.

IMG_7093

Nu får det lov at ligge et års tid, så må jeg se, hvad det bliver til.

Den anden dag var jeg på Kongsgården i Sorø, til håndværkerdag. Der talte jeg med Preben, en trædrejer, der bl.a. drejer i svampet bøg. Han skærer bøg ud i stave, som han lægger i en (pap?)kasse, tæt sammen, tørt og køligt. Og efter et par år, så er der gået svamp i dem, det må prøves.

 

 

Torben

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.