Hærdning af Sandvik 12C27 med dybkøling

Jeg har længe overvejet at prøve at dybkøle stål mellem hærdning og anløbning. Jeg plejer at lade rustfrit stål overnatte i min fryser natten over, hvilket skulle give en HRC ekstra, og omdanne evt restaustenit. 12C27 og AEB-L er meget følsomt over for temperatur og holdetid, og ikke omdannet restaustenit kan give lav HRC, hvis ikke klingerne dybkøles.

Lige for at få det hele på plads, så er cyrogenbehandling og dybkøling ikke det samme. Cyrogen er -180 C, og dybkøling med tøris er -80 C. Og for at gøre forvirringen total, så er der ikke nogen forskel på virkningen på stålet.

Jeg brugte en ammunitionskasse som beholder, hvor acetone og tøris er, og klingerne bliver sænket ned i. Jeg bruger acetone, da det tilsyneladende er det mest udbredte. Væsken, som klingerne skal sænkes ned i, skal have et frysepunkt, der er lavere end -80 grader C.

For at holde på kulden, købte jeg en isoleringsplade i Jem og Fix, som blev brugt til at isolere kassen med. MEN! brug glasuld eller rockwool i stedet, det bliver ikke opløst af acetonen (en erfaring!).  En erfaring mere er, at tørisen skal hældes langsomt i, ellers bobler acetonen over, det samme, når klingerne sænkes ned. Det er tilsyneladende tørisen, der “gasser af”, så ro på, og husk god udluftning, både på grund af acetonen, men også tørisen, der er nedkølet CO2, der frigives, når det tør op.

Isoleringsboksen klar, med klingeholderen, som klingerne bliver sænket ned i acetonen med.

Tørisen kom med posten i denne kasse, 9 kg var det mindste, jeg kunne bestille.

Klingerne blev hærdet i hærdefolie som jeg plejer, hærdet ved 1090 grader i 12 minutter, pladekølet og når jeg havde 5 klinger klar, blev de sænket ned i acetone, kølet ned med tøris, når klingerne var sænket ned i acetonen, kom jeg mere tøris i. og satte låg på kassen.

Bemærk rimen på metalkassen.

Efter en time i kassen blev klingerne taget op. Efter kort tid kom der rim på.

Min telefon har termisk kamera, der kan måle ned til -60 grader, som det fremgår af billedet, er klingerne koldere end -60 grader C

Da klingerne igen var stuetemperatur, blev de anløbet ved 225 grader.

Jeg har stadig en del 12C27 stål liggende, både som plade og som delvist færdige klinger. Jeg har besluttet, at de også bliver hærdet og dybkølet.

 

Torben