Slibepapir

Noget af det en knivmager bruger meget af, er slibepapir. Mest af det grove, mindre af det fine. Det tal, der står på papiret/lærredet svarer til antal korn pr. cm2, så korn 60 er 60 korn pr cm2, korn 1200 er 1200 korn pr cm2.  Altså jo højer tal, jo finere papir. Det er nemmest at bruge smergellærred til det grove, og vådslibepapir til det finere. Køb evt. korn 80/100, 150, 320, 400, 600 i smergellærred, det kan købes i 5 meter, 25 meter og 50 meter pakninger. Jo større pakning, jo billiger pr. meter. Her gælder det som altid, kvalitet og pris følges gerne! Køb ikke noget der er bredere end 30 mm.
IMG_4018-001
Min beholdning p.t. Blue Line kan anbefales, og som det nok fremgår, så er holderen lavet af en vinkasse, en rundstok og 2 skruer,
Når skæftet er slebet op til korn 400/600 med smergellærred, slibes der videre med vådslibepapir.
Vådslibepapir kan du fx. have i korn  400, 600, 800, 1000 og 1200 (fås hos Bilema) ud over det har jeg via Ebay købt 1500, 2000, 2500 og 3000.
 Hvis du sliber med strimler på “skopudse-meteoden”, kan du forstærke strimlerne med maler-tape på bagsiden. Laver du mange strimler, så husk at skrive fx “600” bag på korn 600 osv. så kommer du ikke i tvivl senere. Sæt evt. tapen bag på papiret med et par mm’s mellemrum, og skær mellem tapestykkerne.
vådslibepapir
Her har jeg ladet tapen gå et stykke ud over slibepapiret, der så bliver holdt fast, mens jeg skærer strimlerne ud. Jeg slutter så af med at skære langs kanten i begge sider, og har 8-9 strimler pr ark.
Til opbevaring af strimlerne har jeg brugt ca. 25 kr på en agnboks i Biltema, der er plads til 600-800-1000-1200. Efter at jeg har købt 1500 til 3000, har jeg 2 bokse til at opbevare strimlerne i.  De gør opbevaringen meget nemmere.
Når du skal slibe på tværs af mellemlæg sliber du på emner, der ikke har samme hårdhed. For ikke at slibe det blødeste “hult”, bør du slibe med slibepapiret enten på en malerpind med dobbelttape, eller på en aflagt fintandet fil, også med dobbelttape. Jeg har købt en specielt til formålet hos Ravstedhus, den har et filhåndtag og en alu-stang med form som en fil. Der er dobbelttape på begge sider til formålet.
Torben

10 thoughts on “Slibepapir

  1. hej hvor køber du dine ruller med sandpapir… har ikke kunne finde nogen på nettet

    Og vil lige rose din side, den får jeg stor glæde af som nybegynder 🙂 så tak for det.

  2. Halløj.

    Enormt god hjemmeside. Der er masser af brugbart info for os som stadig skal lære.

    Jeg har et problem og jeg kunne godt bruge din erfaring. Jeg har lavet et par knive efterhånden, men har erfaret at metalstykker i skæftet eller en frontholk i metal, i høj grad gør at resten af skæftet bliver misfarvet af metalstøvet, især hvis det er lyst træ. Ligeledes synes jeg også at smergelærredet over korn 400, i sig selv misfarver skæftet, fordi det er mørkegråt. Hvordan undgår du at dette sker.

    Mvh Michael

    • Hej Michael
      Tak for din tilbagemelding om min hjemmeside 🙂 Slibepapir bør ikke smitte af, kan være kvaliteten? men ellers er det en ide, at oliebehandle inden den afsluttende slibning, når olien hærder op, lukker den også de små porrer, hvor slibestøvet ellers kan sætte sig.

      Mvh
      Torben

  3. Hej Torben.

    Tak for svar.

    Det lyder som en god ide at oliere skæftet inden den afsluttende slibning. Som sagt opstår mit problem først efter korn 400. Kan jeg oliere allerede der?

    Jeg brugte bronze som mellemlæg. Måske er det mere farvegivende end fx sølv?

    God weekend

    Mvh Michael

    • Alle metaller vil give farve, har tænkt lidt over det, forsøg at slibe på langs af overgangen mellem metal og træ, så en del af slibepapiret kun er på træ, og den anden del kun er på metal, og skift så slibepapir, når du fortsætter, og du kan godt oliebehandle fra 400, og evt endnu en gang, når du er færdig.

    • Jeg køber det hjem i 25 meters ruller, det er langt det billigste, men noget af en investering, da de koster 250-350 kr pr stk incl fragt.

      Mvh
      Torben

  4. Vandslibepapir skal jo normalt være vådt, når man bruger det. Gør du det også vådt, eller sliber du med det tørt?

    Mvh. Christian

    P.S. Virkelig god og informativ hjemmeside.

    • Hej Christian
      Tak for din tilbagemelding om min hjemmeside 🙂
      Det vi på dansk kalder vådslibepapir hedder på engelsk wet and dry sandpaper, og kan bruges på begge måder. Jeg bruger det for det meste tørt, men ved oppudsning af klinger bruger jeg olie som smørremiddel, det gør, at sandpapiret ikke så hurtigt lukker til.
      Med venlig hilsen
      Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.