For at kunne smede, skal du bruge mindst én hammer på omkring 1 kg. Derefter kan du udvide samlingen med en på 1½ og evt. 2 kg. Prisen på en smedehammer på 1½ kg er fra 75 kr. og op til 5-600 kr. En ny hammer har gerne ret skarpe kanter, som du bør slibe af, da de sætter mærker i det du slår på.
Her kan du se hammeren før og efter en tur med vinkelsliberen montere med en korn 60 flapskive.
Jeg gav lige alle mine hamre en tur.
Ud over hamre i 800 gram, 1 kg, 1,5 kg, og 2 kg har jeg en planhammer. Den bruges til at plane flader med, i mit tilfælde klingerne. Den bør også få rundet kanterne! Man varmer klingen op til rødglødende, lægger den på ambolten, sætter planhammeren på og slår med 1,5 eller 2 kg hammeren på planhammeren. Det planer klingen, der skal vendes og have en tur på den anden side også. Planhammeren koster 5-600 kr.
Planhammer
Jeg har også et par sænke-hamre, som skal bruges sammen med sænkeambolten til at komprimere cylindriske emner. Der findes ud over disse en mængde andre smedehamre, hver til deres opgave.
Sænkehamre
Tilpasning af hamrene.
Det er meget individuelt, om man bedst kan lide at bruge lange skafter, eller korte. Det primære er, at tykkelsen af skaftet, der hvor du skal holde, passer til din hånd. For de fleste vil det sige, at når du holder om skaftet, så skal langefingeren og ringfingeren lige røre ved blommen på tommelfingeren. Hvis du skal slibe af skaftet, så husk at gøre det lidt tykkere på begge sider af det sted, hvor du skal holde, så glider hammeren ikke, når du slår.
Støddæmpning af skaftet.
Hver gang du slår med hammeren, ”slår” den tilbage gennem skaftet, hvilket kan belaste albuen. I USA er det forholdsvis udbredt at støddæmpe skaftet på hamre fra 1 kg og op. Det gøres ved at lave en 5-10 cm lang udfræsning fra hammerhovedet og ned. Udfræsningen skal være ca. 4 mm bred. Du kan evt. bore i begge ender og så med en løvsav save mellem de 2 huller. Bagefter skal kanterne rundes med smergellærred, og træet kan evt. få en gang linolie. Jeg har lavet det på foreløbig 2 hamre, og syntes at jeg kan mærke forskel. Ikke ekstrem stor forskel, men hvis bare min albue bliver skånet for 10 % af hver slag, så er det også fint.
45 grader strækhammer.
Jeg har lavet denne 45 graders strækhammer, kraftigt inspireret af Ed Caffrey. Ideen bag den er, at man bruger den til at strække materialet med. Til det kan man jo bruge pennen på hammeren, men arbejdsstillingen bliver akavet. Når du har vinklen på 45 grader ”pennen” på hammeren, kan du stå mere afslappet. Jeg lavede min hammer ved at slibe en 1,5 kg smedehammer fra Biltema til med en korn 60 flapskive på vinkelsliberen. Det tog noget tid, da hammeren ikke måtte blive for varm. Hvis du vil forsøge dig, så husk lige, at det ikke er lige meget, hvilken 45 grader du sliber den til i, der er både en højre- og en venstrehåndsudgave!. Den er afprøvet, og den gør det lettere at strække barren.
Torben
|
|