Mine ambolte
Ambolten er en af de 4 grundpiller i smedningen: stålet, ilden, hammeren og ambolten.
Til knivsmedning kan en ambolt på 30 kg gå an, men der er som med fladskærme, her er større bedre!
Denne Kohlswa ambolt vejer 59 kg.
Det er vigtigt, at banen (det øverste flade stykke på ambolten) er jævnt og rimeligt glat, da du præger ujævnhederne på undersiden af det emne, som du slår på. Godt brugte ambolte er til tider hule, der hvor de bliver brugt mest. Det er formentlig glødeskallerne, der sliber stålet væk. Banen er i øvrigt hærdet på ambolten.
Nogle ambolte støjer meget, “ringer”. Det er ikke godt for smedens hørelse!
Der er flere måder at dæmpe lyden på:
Ambolten kan sættes i et rør fyldt med sand.
Der kan sættes magneter på ambolten.
Jeg har sat ambolten på et underlag af tagpap og en 2 mm blyplade, den er herefter spændt fast på underlaget med 140 mm franske skruer, og placeret nogle magneter på siderne, det virker!
Min lille ambolt (30 kg) står i værkstedet, er poleret op, og bruges mest som underlag, når jeg banker mit stempel i mine klinger.
Ambolte kan være i mange udformninger, og der findes også noget, der hedder en sænkeambolt, til brug ved formning af stålet.
Jeg bruger min sænkeambolt til pakning af motorsavskæden, når jeg en sjælden gang laver en knivklinge af motorsavskæde. (ses i baggrunden)
Torben
|
|
Hej Torben,
Jeg har netop erhvervet mig en større ambolt, men den dykker ~0,8mm på midten… Ville du få den fræst af/planet eller hvordan skal man forholde sig til det?
0,8 mm har ingen betydning, du kan, hvis du ikke kan leve med det, sætte en lamelskive korn 60 på en vinkelsliber og fjerne et my omkring “fordybningen”. God fornøjelse med smedningen 🙂