Når man selv har lavet en klinge, bør der også komme et eller andet mærke eller initialer på, så andre kan se at det er dig, der har svedt over netop denne klinge.Jeg har for år tilbage fået lavet et stemple “TPB” hos gravør Schwartz i København, der stadig fungerer perfekt.
Jeg fik ødelagt mit stempel, ved at hamre det mod ambolten :-(, det kunne det ikke holde til. Nu har jeg 2 stempler, 2,5 mm højde, og 3,5 mm, til store og til små klinger.
Når jeg bruger dette stempel, bruger jeg min gamle ambolt som underlag, og har lavet en “jig” til at holde stemplet, så det rammer lige på klingen, hver gang.
Klingen bliver fastholdt på ambolten med et stykke dobbeltklæbende tape.
Jiggen set nedefra, jeg har markeret på begge sider, hvor bagkanten af stemplet vil ramme. De to yderste træstykker er placeret, så midterpartiet af jiggen er hævet 3 mm, så der er plads til klingen under jiggen.
Her har jeg stemplet klingen, den ligger derfor lidt skævt, men ved hjælp af hjælpelinjen kan jeg placere klingen på dobbelttapen, så jeg ved, hvor stemplet kommer til at sidde.
Jiggen set oppefra, man kan lige se, at stregen på jiggen er linet op med stregen på ambolten. Derefter er det bare at gi’ stemplet et gok med en 1,5 kg. hammer.
Lidt 12C27 klinger, stemplet og klar til planslibning.
Nu har jeg bare lavet 10 smykkeklinger, hvor bogstaverne i mit stempel er for store. Jeg har forsøgt mig med Press-N-Peel, og ætsning, hvilket fungerer, men tager laang tid.
Et nyt stempel vil koste omkring 900-1000 kr, så jeg så mig omkring efter alternativer.
Man kan købe sæt med stempler med alfabetet, og da jeg faldt over et sæt i hvad de kalder ” 2 mm” til 285,- kr incl moms,(http://www.sbbutik.dk/turnus-staalbogstaver-p-17487.html) købte jeg sådan et sæt i Specialbutikken i Næstved.
Her er så, hvad jeg er kommet frem til med hensyn til at stemple med bogstaverne:
Og fra en anden vinkel:
Jeg placerer klingen, så stemplet hviler der, hvor jeg vil have bogstavet, holder stempel og klinge på plads med en tommelfinger, og giver stemplet et slag med en alm. hammer. Stemplet skiftes, klingen rykkes lidt, nyt slag, osv.
Jeg har slebet grater af oversiden af kæberne til min skruestik, så den ikke laver mærker i bagsiden af klingen, når jeg slår på stemplet.
På billedet kan man se stempelholderen tæt på, jeg har lavet lidt hjælpelinjer, en så stemplet er vinkelret på skruestikken, og en, så jeg kan se, hvor stemplet vil ramme klingen.
Klingen lige efter stemplingen.
Klingen, når den er slebet ned, klar til hærdning.
Metoden kan bruges, men det er svært at stemple alle bogstaver lige dybt.
Torben
|