En kniv blev til.

Oplægget

 Denne kniv var et bestillingsarbejde, og skulle være en julegave. Køberen ønskede designet fra kniv nr. 7, og materialevalget fra kniv nr. 4.
 Grundtegningen så sådan her ud:
oplæg til knivW 

Materialerne

Jeg valgte at bruge følgende materialer til kniven
 Klingen: “Falken” fra Brusletto.
Front- og bagholk: Ibenholt.
Mellemlæg: Tin og sort fiberplade.
Skæfte: Grønlandsk rentak.
Skeden: Rårandlæder
 

Klargøring til limning

Klar til limning 
Frontholken er passet til, så den passer omkring klingen, mellemlæggene er limet, og der er boret huller til tangen (foran) og til skruerne (bagpå). Skæftet er nu udstyret med 2 skruer, der er savet af i ca. 10mm længde, der skal holde og styre bagholken under og efter limningen. Når det er hærdet, saves skruerne af i ca. 10 mm længde. Det holder! Hullerne i bagholken bores lidt større end gevindet i skruerne, og ikke for dybt!!

 Prøvesamling

 prøvesamling
Inden limningen prøvesamles kniven, og man kan evt. prøve at spænde den op. Under prøvesamlingen tjekkes, om der kommer lys igennem limsamlingerne. Gør der det, er der noget, der ikke passer helt sammen. “godt nok” er begyndelsen til mange ærgrelser senere hen!

 Limningen

 kniven limet 
Inden limningen lægges delene op på en avis eller lign. i den rækkefølge, som det skal limen. Jeg affedter altid alting med rense acetone, inden jeg limer. Jeg bruger altid Plastic Padding’s Super Epoxy, den kan i kortere perioder tåle op til 100 grader. Det lyder måske i overkanten, men hvis der bliver brugt sølv eller messing som frontholk eller mellemlæg, så kan der under slibning og polering let blive op til 80 – 90 grader. Det er lidt ærgerligt, hvis kniven skilles ad under poleringen, eller hvis den bliver glemt i en bilrude eller lign.
 

Grovformningen

 
Omridset af kniven tegnes på klodsen, og der saves groft til. Herefter formes kniven med Supersander, Kirjes luftrulle pudser og fil.
  Supersander
Kirjes rullen til venstre, Supersanderen til højre.

Finpudsning

Foregår i hånden, begyndende med sandpapir korn 120, og sluttende af med korn 1200. Herefter gøres træet vådt, får lov at tørre, forfra med korn 1000 og sluttende af med 1200 igen. Det bliver gjort 2-3 gange.

  Oliebehandlingen

skæfteolie, glas 
Gives for at give skæftet farve, og for at imprægnere træet. Jeg lader kniven stå i olien i op til en uge, hvorefter kniven tages op, tørres af (pas på kludene, de kan selvantænde!) lægges på en avis. Olien er nu 8-14 dage om at hærde op.
  

Skeden

Klar til farvning 
Denne kniv fik en skede med sidesøm. Knivens design gør, at det er meget svært at lave en skede med bagsidesøm (Norsk model). Jeg måler op til skeden, laver en papmodel, og skær/klipper herefter læderet (rårandlæder, der er kernen ikke garvet) ud. Ophænget syes på, inden skeden limes, ellers har du et problem! Skeden limes sammen, kanterne rettes til, og med en syriller laves syningen. Afstanden mellem syningerne opmærkes med et markeringshjul, og hullerne bores med et 1,5 mm bor. Husk samme vinkel, hele tiden, ellers bliver bagsiden ikke lige!

Skeden syes.

Kniven pakkes ind: klingen i pap, skæftet i plastfolie, uden rynker, riller eller andre ujævnheder.
Skeden lægges i blød i lunkent vand ca. ½ time, derefter sættes kniven på plads i den.
Det næste døgn eller to går med at forme skeden efter kniven, og med at “glitte” læderet. I den periode skal kniven blive i skeden.

  Farvning af skeden

 færdig kniv, 2 delt 
Læderet bliver farvet med narvsværte. Inden farvningen skal læderet affedtes. Jeg bruger acetone. Specielt omkring syningen er det vigtigt at være grundig. Det fedtstof, som sytråden er behandlet med, skal fjernes inden farvningen.
  

Det færdige resultat

 færdig kniv
Torben

2 thoughts on “En kniv blev til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.