Limning af fuldtangsklinge

IMG_5279

Lidt om fuldtangsklinger

En fuldtangsklinger er en knivklinge, hvor skæfteformen er bestemt af formen af tangen. Man skal være opmærksom på, at der kan være en del arbejde med at gøre en fuldtangsklinge helt færdig. Nogle klingefabrikker standser (trykker!) klingerne ud, hvilket kan gøre kanten på klingen lidt skæv, trykket mod den ene side. Det skal rettes op (slibes af), inden du kan lave en ordentlig limning af skæftet. Andre klinger er rå på skæftedelen, og skal også slibes op. Det kan kræve en del knofedt, da klingerne jo er hærdede.
 IMG_5164 
Her er en af de klinger, som jeg købte hjem fra USA, under klingen er der fiberplader og dymondwood, det sidste er tynde trælag, der under varme og højt tryk er presset sammen, det giver et meget formstabilt og ensartet skæftemateriale. Fiberpladen gør limningen lidt mere stabil/sikker, da klingen arbejder en del ved temperatursvingninger. Man kan også bruge karton og langsomt hærdende epoxy.
 IMG_5191 
Her bliver fiberpladerne limet på skæftepladerne. Skæftepladerne er først planslebet på en granitflise, og derefter affedtet med acetone inden limningen. Det er et godt tip at lægge bagepapir under det man skal lime, det hænger limen ikke fast i.
IMG_5247
 Til at holde klingen under boringen af hullerne til nitterne har jeg konstrueret denne klingeholder.
IMG_5251 
Her er et nærbillede af klingeholderen under gennemboringen af skæftepladerne.
 IMG_5268 
Her er et nærbillede af de mosaik-pins, som skal bruges som “nitter” til at holde skæftepladerne. Bemærk de hakker, som jeg har filet i siderne på dem, det er for at limen skal have noget at holde fast i, det er vigtigt, at disse hak ikke kommer ud, hvor du risikerer at slibe ind til.
 IMG_5255 
Skæftepladerne holdes fast på klingen under gennemboringen med dobbeltklæbende tape.
IMG_5256 
Når hullerne er boret i begge skæfteplader, sættes nitterne i, og omridset af klingen tegnes på. Så kan det overflødige saves/slibet væk, til der er 2-3 mm tilbage. Forkanten ud mod klingen skal også tegnes op.
IMG_5260
 
Her er forkanten pudset op, i 90 grader på klinge. Ved nitten kan du se, hvor vigtigt det er at lægge et stykket træ under skæftepladen under boringen, ellers kommer hullet til at se sådan ud, øv.
 IMG_5263 
Her er jeg klar til at lave en vinkel på skæftepladen ud mod klingen. Jeg har lavet denne holder for at kunne lave samme vinkel på begge skæfteplader.
 IMG_5277 
Her er en prøvesamling af kniven, kanten ud mod klingen er pudset op til korn 1200 og herefter poleret, inden klingen limes. 
IMG_5278 
Her er gjort klar til at lime klingen, klingen er slebet af med smergellærred, skæftepladerne er planslebet efter boringen og alt er affedtet med acetone. 
 IMG_5279
Her er klingen limet, og sat i spænd med limklemmer.
Kniv 39 skæfte
Sådan kom dette skæfte til at se ud.

Man kan også lave fuldtangs knive med skjulte nitter, det kræver lidt omhyggelighed ved boring, så nitterne ikke kommer til at “kikke” frem, når man sliber skæftet.

Denne kniv er lavet af en Enzo fuldtangsklinge i N690 stål. Frontholk er af G10, mellemlæg er af bronze og hvid fiberplade, skæftet er lavet af stribet Ibenholt. Røret bagerst er rustfrit stål..

Klingen ser sådan her ud:

Jeg begyndte med at lave skæfteskallerne, og lime dem på hvid fiberplade. Jeg havde groft formet dem, der hvor de skulle samles var de dog lavet helt færdige, også fronten af frontholken var pudset helt op. Som mellemlæg mellem frontholk og skæfte lavede jeg en plade af 2 stykker 1 mm bronze og 1 mm hvid fiberplade. De blev limet sammen med sekundlim.  Jeg borede 2 stk 3 mm huller i bunden af pladen, så der komlimbroer mellem frontholk og skæfte. Det er meget vigtigt, at mellmelæggene er sat helt på plads, (trykket fast, så de når fiberpladen)

Når limen er hærdet op, skal der bores på alm vis, gennem knivbladet, men kun 2/3 igennem!!! og når der er boret, så skal der med fx et tandlægebor eller anden lille fræser, laves nogle fordybninger i siden af hullet. Så det bliver “trompetformet”. Det er med til at holde skæftet på plads. Jeg brugte 4 mm gevindstænger, lavet af 4 mm rustfrie bolte, som jeg skar til, så længden passede. Husk at prøvesamle inden liming!!!

Her er kniven limet, og jeg har sat det hele i spænd med mine nye tænger, indkøbt i Biltema. Med dem kan jeg afpasse trykket.

 Torben
 

2 thoughts on “Limning af fuldtangsklinge

  1. Hej Torben….
    Jeg syntes godt om den ENZO fuldtangs klinge.
    Kan du oplyse knivens total længde.
    Frontholk , – G10 .. hvad er det ?
    Hvor kan klingen evt. købes ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.