Forsegling af essen

På Antracit, et svensk smedeforum, der kraftigt kan anbefales, blev jeg opmærksom på, at fibrene fra den keramiske uld, som de fleste gasesser er foret med, er kræftfremkaldende. Ud over, at de løse fibre kan blive suget med ud under brug af essen, så vil scilikaerne, som de består af, frigøre sig fra en temperatur på omkring 800-900 grader C. Disse scilikater er også kræftfremkaldende!
Nu er det ikke sådan, at smedning på nogen måde kan anbefales som et helsemiddel, men hvis man kan undgå direkte kræftfremkaldende stoffer, så er det vel en god ide. Man kan forholdsvis nemt forsegle overfladen på fiberdugen med et produkt, der hedder Rigidizer. Via Antracit fik jeg adressen til det svenske firma, der sælger Rigidizer, Holger Eldfast (www.holgereldfast.se), og købte deres mindste mængede (5 liter!) hjem. Ulefos Danmark, industriholmen 3-5, 2650 Hvidovre kan måske få det hjem, Jeg købte det direkte, og kom til at betale 850,- kr incl. div. bankgebyrer for overførsel af penge til Sverige. Der skal bruges omkring ½ liter til forsegling af en alm. gasesse.
IMG_7768
Her er et billede af min gasesse, inden forseglingen, man kan tydeligt se, af fiberdugen er brændt bagerst i essen.
IMG_7769
Her ses fiberdugen omkring brænderens indgangshul i essen,  også godt brændt. Jeg skilte min esse ad, og brugte en sprayflaske til at fordele ½ liter Rigidizer mest omkring brænderens indgangshul, og lågerne. derefter skulle essen stå og lufttørre et døgn, og var igen klar til brug.
IMG_7770
IMG_7767IMG_7771
Her er lågen før og efter behandlingen med Rigidizer.
IMG_7772
Sådan kom essen til at se ud, efter behanlingen. Den nederste halvdel behøver ikke så meget, da den til dagligt er dækket med ildfaste sten.
Fortsat D. 050511
Jeg var ikke helt tilfreds med forseglingen, så jeg besluttede at ændre lidt på det indre af essen.
Jeg var i Silvan, hvor jeg tilfældigt så at de havde vermiculit-plader, og fik oplyst, at de kunne klare op til 1200 grader.
_MG_6589
Pladerne koster omkring 170,- kr, er 2,5 cm tykke, kan nemt saves og files/raspes i form.
_MG_6591
Sådan var min låge kommet til at se ud, så den fik ny beklæding med vermiculit-plade, og kom til at se sådan her ud:
_MG_6594
Jeg lagde nye ildfaste sten i bund og på sider, og beklædte loftet med vermiculite-plader, og det kom til at se sådan her ud:
_MG_6595
Bagsiden af essen
_MG_6598
Der skete desværre en mindre!! fejl under min opmåling til loftpladerne, så de kunne nok passe lidt bedre. Jeg har haft gang i essen, og det hele så fint ud.
_MG_6601
 
Torben

4 thoughts on “Forsegling af essen

 1. Hej jeg har lige set din hjemmebyggede smide Else hvor meget har det kostet dig at bygge hilsen jeg kunne godt være interesseret i at få bygget en selv men kunne godt bruge lidt hjælp hvis det var muligt jeg vil gerne se om fordi jeg vil gang med at smide kniv selv Det kunne være meget sjovt håber at høre fra dig med venlig hilsen Jens Nielsen

  • Hej Jens
   Min gasesse har jeg købt brugt for mange år siden, så den har jeg ikke selv lavet.
   Hvis du vil i gang med at smede knive, så start med at lave en esse til trækul, og prøv det, inden du kaster dig ud i at lave en gasesse.
   Du skal nok regne med et par tusinde kroner, hvis du selv vil lave en gasessse. Prøv at Google “homemade forge”, så får du masser af inspiration.

   Held og lykke med det.
   Torben

 2. TORBEN
  Kan jeg evt købe noget af din 5l rigidizer ?
  Skal jo ikke bruge 5 l 🙂
  23239671
  Claus Bøgeholm

  • Hej Claus
   Der desværre kun en sjat tilbage, og den beholder jeg til småreperationer af min esse.

   Mvh Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.