Hvorfor lave knive?

Det bliver man ofte spurgt om, når man fortæller, at man har knivmageri som hobby.
Der er nok ikke noget enkelt svar på det spørgsmål, men hvis man, som jeg, ikke i det daglige får afløb for sine kreative evner, og ønske om at skabe noget blivende, så er knivmageri nærliggende at kaste sig over.
Det er fascinerende at begynde med en ide til en kniv, få lavet en skitse, finde de rigtige materialer og så ud af et stykke træ, en klinge, og et stykke læder få skabt en smuk, funktionel kniv.
Det bliver lidt af en sport, at finde materialer til nye knive. Hvis man er lidt kreativ og taler med mange mennesker, så er der tit mulighed for at få fat på sjove træsorter. Med en motorsav i baghånden kan man ofte få et træ, mod at fælde det.
Det er også blevet lidt af en sport, at selv fremstille nogle af de ting, som man skal bruge i værkstedet og smedjen. Meget af det værktøj, der letter knivmagerens hverdag koster desværre en del.
Har man, som jeg, lidt af et Georg Gearløs-gen, så kan man få megen god tid til at gå med at udtænke konstruktioner, der kan gøre arbejdet lettere.
Smeder man, eller sliber selv sine klinge ud, bør man have en båndsliber. Sådan en er guld værd for en smed/knivmager, men det ved fabrikanterne desværre også.
Der er nogle knivmagere, der ikke mener, at man er rigtig knivmager, hvis man ikke selv laver sine klinger. Jeg laver også klinger, men er ikke enig med dem.
Jeg formoder, at de så også selv udvinder deres stål, fælde træ til skæfterne, slagte koen og garve læderet???
Hvis du stadig finder det mærkeligt, at man kan finde på at lave knive, så brug resten af dagen på at lægge mærke til, hvor mange gange du har en kniv i hånden, og hvor forskellige de er, designet til hver deres opgave.
Og lige lidt stof til eftertanke: hvor var mennesket i dag, hvis ikke et eller andet fortidsmenneske M/K havde fået den geniale ide at bruge en skarp sten til at skære med?  Uden kniven var vi ikke der, hvor vi er i dag.
Som knivmager har du muligheden for at gøre det bedre end fabrikkerne!
Torben P. Behrens

2 thoughts on “Hvorfor lave knive?

  1. Hej Torben .
    Sikke dog en dejlig side du har dig .Jeg er ad snørklede omveje ,( jeg er ved at tage tilløb på at bygge mig en esse ),kommet til siden her , og har haft et par underholdende og lærerige timer , knivene er så flotte , klingen af pedalhammeren var spændende , den skal jeg huske hvis jeg kommer så vidt , tak for det

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.