Indlæg i skæftet

  indlæg 7      Indlæg i skæftet kan være med til at sætte prikken over I’et på en kniv.
Den kniv jeg har lavet disse indlæg i, er en japansk inspireret tantokniv.
 indlæg1 
For at holde kniven fast, mens jeg laver hullerne til indlæggene, bliver kniven spændt op i en maskinskruestik, godt beskyttet med en tyk, blød klud.  Jeg har lavet indlæggene i kamel-ben, og det er min erfaring, at man skal save indlæggene ud i overstørrelse, og derefter file/slibe dem til.
optegning til indlæg tanto
Når du vælger materiale til indlægget, så husk på at skæftet runder, og tag hensyn til dette under valg at materiale (tykkelsen) og størrelsen (bredde/højde) af indlægget.
Ovenfor ser du, det meste af hvad man skal bruge, maskinskruestik, mini-stemmejern, dette er lavet af koldsavsklinge, sekundlim, og et 4-6 mm bor.
indlæg2 
Her er et nærbillede af mini-stemmejernet.
indlæg3 
Her er der mærket op, og jeg har tegnet rundt om kamelbenstykket med en 0,5 mm blyant. Derefter har jeg boret ca. midt inden i afmærkningen med et bor, der er 2-3 mm mindre end indlægget. Hullet bruges til at undgå revner i skæftet, når du bruger stemmejernet. Brug stemmejernet fra siden og ind mod hullet. Det er vel ikke nødvendigt at sige, at man skal være omhyggelig, og at det tager tid. Her gælder det også, at man bør lægge det væk, hvis man begynder at blive utålmodig,.
indlæg4 
Her er hullet næsten færdig, kamelbensstykket skal kun lige passe i hullet, og husk at markere hvilken side der er ud, og op!
 indlæg 5 
Her er kamelbensstykket blevet limet fast i hullet, jeg bankede det let på plads, for at være sikker på at det kom på plads og i bund.
indlæg6 
Her er kamelbensstykket slebet ned i plan med skæftet. Nu mangler den sidste slibning op til korn 1200, oliebehandling og poleringen.
indlæg 7
Her er det endelige resultat.
 Torben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.