Købt slibejig
Jeg har netop købt denne slibejig i Tyskland, mest til brug for udslibning af fuldtangklinger.
Den består af 3 hoveddele, øverst på billedet er holderen, der kan sættes på begge sider af selve klingeholderen, der er på midten i billedet, og nederst er den spændetang, der følger med.
Det smarte i denne jig (holder) er, at de to tungeformede dimser, der er i de to aflange udfræsninger, kan drejes og spændes fast, så klingen støtter på den.
Hvis klingen er lang nok, er der (på billedet) i venstre side af jiggen en justerbar stopklods, der er med til at holde klingen på samme sted.
“Tungerne” er synkrone med to tilsvarende på den anden side af jiggen.
Når den ene side er slebet færdig, tages klingen af, holderdelen tages af og sættes på modsatte side, og klingen spændes nu fast på modsatte side, og man sliber den i samme vinkel som den første side.
Når først tungerne er sat og spændt fast der, hvor man vil have dem, sættes håndtaget på den ene side, klingen sættes fast med spændetangen, og så skal slibevinklen indstilles.
Dette gøres med den runde sorte knap, som ses midt på håndtagsdelen.Under den sorte knap ses en sort skive. Den bruges som “kontra-møtrik”, når først slibevinklen er fundet og indstillet.
Til indstillingen af slibevinklen bruger jeg en planslebet granitplade, og en lille vinkel.
Vinklen ændres ved at dreje på den sorte knap på håndtagsdelen. På billedet ses, at jeg har tegnet 2 forskellige slibehøjder på klingen, for at se, hvordan det kom til at se ud.
Samtidig ved jeg så også, hvortil jeg vil slibe. Klingen er 3,45 mm bred, og jeg skal derfor have en afstand på lidt over 1,5 mm mellem vinkel og klinge, der hvor fasen ender.
Den nemmeste måde er at fæstne et 1,5 mm bor på klingen med alm tape, der hvor fasen skal ende, og så dreje til vinkel rammer både bor og klingen for oven. Drejeskruen fastgøres med kontraskiven og man er klar til at slibe.
Jeg har måtte lave et bredere slibeland til min båndsliber, for at kunne bruge denne slibejig.
Dette er mit første forsøg med at slibe en klinge ud med denne slibejig. Det kan godt lade sig gøre :-).
Her ses klingen fra begge sider, slebet med korn 80, 360 og til sidst 600. Den er ikke 100 o/o ens på begge sider, men fejlen ligger nok hos mig, ikke slibejiggen.
Jiggen har jeg købt hos Der-kleine-messerladen i Tyskland, leveret hos mig kostede den 104 euro, omkring 800 kr.
En lille opdatering:
Jiggen er bedst til stål med en tykkels på mindst 3,5 mm, ellers bliver de tungeformede “dimser”, og skruerne slebet ned!
Jeg skrev til Der Kleine Messerladen, for at købe reserveskruer, og hørte ikke noget fra dem i første omgang. Da jeg havde ventet 14 dage, skrev jeg igen, og fik følgende tilsendt ganske gratis med det samme:
Den sorte, aflange dims er en magnet, der kan bruges som mellemlæg ved tynde klinger.
Jeg har valgt at forsænke skruerne på den forreste “tunge”, den er mest udsat ved spidsen af klingen.
Et 10 mm bor klarer forsænkningen, den aflange møtrik skal også slibes ned.
Klar igen 🙂
Torben
Hej Torben
Jeg er igang med at lave min første kniv og har i den forbindelse lavet en file jig, jeg har mærket midten på ægget op samt slebet ind til midtpunktet Ca.
Nu er mit spørgsmål så, hvad skal jeg slibe fas højden på i grader for at få både ens hældning på hver side samt nok æg til at kunne slibe den skarp til sidst i 25 grader.
Er det bare at justere jiggen ned i grader til jeg når den højde på kanten jeg vil have eller??
Mvh.
Jan
Hej Jan
Jeg bruger ikke grader, men sliber til jeg har den højde på fasen, som jeg ønsker, og efterlader ½-1 mm æg til opslibning efter hærdningen.
Mvh Torben
Super, tak for svaret