Esser

 

esse, baggrund 

En esse er i princippet bare et ildsted, hvor der er mulighed for at tilføre ekstra luft.

I essen kan man varme stålet op til smede-temperatur (mellem 800 og 950 grader “rød-glødende”) og til esse-svejsningstemperatur (1200 – 1300 grader “hvid-glødende”) 

Du kan se div. farvetabeller m.v. på http://www.knives.com/heatreat.html

Der er mange typer og modeller esser på markedet, og man kan få lov at betale en god sum penge for dem.

En esse skal have en eller anden form for brændsel: kul, koks, trækul eller gas.

Det er lidt af en smagssag, hvilken esse, og hvilken type brændsel man bruger. Det der sviner(ryger) mest, er smede(sten-)kul. Det koster mellem 200,- og 300,- kr. for 25-30 kg.

 optænding 061104

Optænding med smedekul

Trækul fylder mere, men er renere at bruge, specielt hvis man skal stå i en villahave, er det at foretrække. Brændværdien kilo for kilo er den samme som smedekul. Det koster 15-20 kr for 3 kg, altså ca. 200 kr for 30 kg. Gå efter de sække/poser, der er mindst! Noget af trækullet er lavet af poppel (det er jo også et løvtræ), og det fylder = meget luft. Det bedste er trækul fra bøgetræ, kan laves selv, men er det besværet værd?? I øvrigt er det bedst, at kulstykkerne er mellem 2 og 4 cm store, jo tættere de ligger sammen i essen, jo mere varme kan der udvikles.

Jeg læste et sted på nettet, at grill-briketter udvikler giftige dampe ved de høje temperaturer, som er i en esse, så de kan nok ikke anbefales.

Obs: Kik forbi denne side, hvis du har/tænker på at anskaffe gasesse!!

Her er et par eksempler på esser

Feltesse

 Feltesse 

            KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA            

Gasesse

PICT2631

Sådan ser der ud inden i en gasesse, når den er godt varm.

Her er et par eksempler på gør-det-selv esser

_MG_8534        Esse lavet af bremsetrommel, med overdel af olietønde.               

 Min første esse var lavet i en gammel grill, med esseskål af ildfaste sten. Den virkede ikke så godt, det ændrede sig, da jeg fik en gammel feltesse, som jeg byggede om.

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Essen set ovenfra.

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Blæseren, monteret på siden af essen

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Blæserens flexslange fastgjort bag på esseskålen. Hastigheden på blæseren reguleres med en strømforsyning (netadaptor), hvor jeg kan regulere strømmen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

For at skærme essen af, har jeg monteret en jernplade bukket, så den dækker bagsiden og begge sider delvist, ligesom jeg har monteret en blik-emhætte øverst. Du kan på projekt smedje siden se, hvordan jeg har indrettet min smedje.

Har du fået lyst til at prøve at smede, så kan “Smed!” anbefales, der kan du læse om, hvordan du, for næsten ingen penge, kan komme i gang.

Torben

 

  

 

  

 

2 thoughts on “Esser

Skriv et svar til Knivmageren Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.